Ni har säkerligen inte missat att det pågick en utfrågning från den amerikanska kongressen i veckan som var. Oron gällde huruvida Kina har tillgång till en mängd data från användarna i USA som i sin tur kan användas på fel sätt. Det här gäller ju inte bara USA, många andra länder är också osäkra och rädda och har förbjudit appen att finnas på personal som jobbar på ställen med mycket hemligstämplad information. Även Sverige har infört förbud på olika myndigheter och Sveriges radio.

”Låt mig säga tydligt och klart: Bytedance (som utvecklat Tiktok) är inte en agent för Kina eller för något annat land”, sade Chew inför utskottet.

Rädslan verkar också handla om att Kina ska sprida en massa propaganda via appen till intet ont anande medborgare i USA.

En del av utfrågningen var direkt pinsam, från USAs sida. Det har spridits en massa memes om frågor och påståenden som låter som att vi befinner oss på 1800-talet eller lever i serien “Handmaides tale”.

@hoolie_r This is so embarrassing. I swear to god we need to get competent and younger people in office. It’s giving “Senator, we run ads.” #congressionalhearing #congress #uscongress #tiktok #tiktokban #tiktokhearing #tiktokceo #unitedstates ♬ original sound – Julie
@carterpcs They are mind numblingly stupid #carterpcs #tiktok #congress ♬ Blade Runner 2049 – Synthwave Goose
@klassenkrieger she rly thought she did something 😭 #congress #tiktokceo ♬ original sound – vvv

Ok, det var lite pinsamt men det tar inte bort känslan och oron många har för appen och vad den faktiskt får tillgång till. Man är också bekymrad för att barnen får för mycket skärmtid då appen slukar upp vårt medvetande och att appen utnyttjar barnen för att tjäna pengar.

Jag funderar ofta på hur jag ställer mig till appen och ägandet av den men har svårt att komma på vilken sida som väger tyngst. Hade det inte varit ett krig som pågår hade jag sopat det under mattan men så klart är jag mer orolig än vanligt. Jag känner dock att jag fortfarande litar på appen för mig i Sverige som inte sitter på några hemligheter eller jobbar på en myndighet.

Hur ställer ni er till detta?

No responses yet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll Up